facebook

Expositie Cartoonist Abttoy

Cartoonist Abttoy gebruikt humor voor vrijheid en verlichting. Tijdens Café Mondiaal in het Mondiaal Centrum Haarlem wordt een expositie geopend van cartoons van de Nederlands-Marokkaanse cartoonist Abttoy (1963).

 

Abttoy is bovenal een Berber. Met zijn prenten stelt hij de lange arm aan de kaak van de moslimfundamentalisten uit het Midden-Oosten. Voor Abttoy is humor het wapen bij uitstek vóór vrijheid en verlichting, en tegen extremisten die de islam misbruiken.

 

Voordat Abttoy zich toelegde op het tekenen van cartoons hield hij zich bezig met abstracte schilderkunst en songteksten waar de lezer, luisteraar en kijker slechts kon gissen naar de bedoelingen van de maker. In zijn doeken en gedichten is de invloed aanwezig van de Marokkaanse Rif en de Franse Provence, waar Abttoy heeft gestudeerd. Maar verder behandelt hij het werk universele thema's met veel ruimte voor eigen interpretatie voor de toeschouwer.

 

Met zijn spotprenten wil Abttoy precies het tegenovergestelde bereiken. Hij levert op zijn eigen manier maatschappijkritiek. De kijker krijgt geen ruimte van de cartoonist. De prenten zijn eendimensionale zwarte humor. De cartoonist legt de kijker zijn tekening op. Zijn beeld op het leven.

 

Opening expositie: Café Mondiaal, woensdagavond 16 mei, 20.00 uur


Tijdens het Stripdagenweekend is de expositie van 12.00- 17.00 uur te bezichtigen.

Tijdens werkdagen ook op afspraak: 

023 5423540 - info@mondiaalcentrumhaarlem.nl

Adres

Lange Herenvest 122, Haarlem