facebook

Expositie Marten Toonder

Café De Lift aan de Grote Markt en Het Stripschap, Nederlands centrum voor belangstellenden in strips,hebben zich verstout om tijdens Stripdagen Haarlem van 1 t/m 3 juni een expositie over Marten Toonder, de peetvader van de Nederlandse strip, in Café De Lift te vertonen.

 

Marten Toonder is het meest bekend geworden met zijn verhalen over Heer Bommel en Tom Poes. Naast de figuren spelen de sfeervolle landschappen ook een prominente rol. Het verhaal gaat dan ook dat toen hij voor het eerst naar Ierland ging, hij besefte dat dit het landschap al die jaren onbewust in zijn verhalen had verwerkt. In gedachten kwamen heer Bommel en Tom Poes hier tot leven. In 1964 verhuisde hij met zijn gezin naar Ierland en liet zich verder door het land inspireren. Ook wij lieten ons hierdoor inspireren en in deze kleine expositie laten we zien hoe de getekende figuren van Marten Toonder perfect passen in het echte Ierse landschap.

 

Daarnaast is er ook een documentaire rond het werk van Marten Toonder te zien. Zeg nu zelf, dat is toch dolletjes? Dus kom tijdens Stripdagen Haarlem overdag eens langs en geniet van een goed glas bier of wijn en een eenvoudige doch voedzame bittergarnituur terwijl u Marten Toonders geesteskinderen door het Ierse landschap ziet wandelen. Als u begrijpt wat ik bedoel?

 

 

De expositie en de documentaire zijn gemaakt door Marjon en Ronald Kroon.
Heer Bommel en Tom Poes zitten in De Lift van 1 t/m 3 juni 

Adres

Grote Markt 29, Haarlem