facebook

Bakstenen & Ballonnen

Jean Nouvel, Rem Koolhaas, Bjarke Ingels, Norman Foster: al deze toonaangevende architecten hebben ooit de stripvorm gebruikt om hun projecten te presenteren of te reflecteren op de sociaal-politieke context waarin deze tot stand komen. Ook andere architecten hebben een verrassende diversiteit aan architectuur in stripvorm op hun naam staan. Willem Jan Neutelings en de Californische Wes Jones hebben er zelfs internationale prijsvragen mee gewonnen.

 

Het boek Bakstenen & Ballonnen, dat in juni 2012 tijdens Stripdagen Haarlem bij Uitgeverij 010 zal verschijnen, toont een groot aantal projecten waarin architecten een brug slaan naar de stripwereld; veel van deze projecten zijn nooit eerder gepubliceerd. Ook enkele striptekenaars hebben bestaande of imaginaire bouwwerken een centrale plaats in hun werk gegeven en daarmee hun visie op architectonische en stedenbouwkundige vraagstukken tot uitdrukking gebracht. Het stripmedium blijkt op drie manieren van betekenis voor de architectuur: als architectuurkritiek, als (re)presentatievorm en in enkele gevallen zelfs als (onderdeel van een) ontwerpmethode.

 

De gelijknamige tentoonstelling in ABC Architectuurcentrum Haarlem toont vanuit een eigeninvalshoek een selectie van voorbeelden uit het boek: originele strips worden gespiegeld aan de bijbehorende maquettes. Deze unieke opzet zal een breed publiek van strip- en architectuurliefhebbers aanspreken: Architecten worden uitgenodigd hun gedachten te laten gaan over de uitdrukkingskracht en werking van verschillende typen twee- en driedimensionale visualisaties.

Andere belangstellenden krijgen dankzij het driedimensionale materiaal, de humor en het laagdrempelige karakter van de verhalen toegang tot veelbeduidende hedendaagse architectuurprojecten uit een tiental Europese landen.

 

Opening op 31 mei om 16.30 
16.30
 

Adres

Groot Heiligland 47, Haarlem