facebook

Arabic Smile

De recente politieke revoltes in de Arabische wereld bieden een ander perspectief op deze regio; dat van de gewone burger die de straat op gaat om meer zeggenschap te eisen. Dergelijke gebeurtenissen met een hoge symboolwaarde blijken een onuitputtelijke voedingsbodem voor beeldmakers.  


In Arabic Smile worden uitingsvormen van de hedendaagse beeldcultuur uit het Midden-Oosten en het Westen op een gelijkwaardige manier naast elkaar geplaatst door tekeningen en documentatiemateriaal te tonen van beeldmakers uit diverse landen van het Arabische cultuurgebied. Hun werk gaat een dialoog aan met dat van het recent opgerichte cartoonistenplatform 'smilingpoliticians.com', dat zich hiermee voor het eerst aan het publiek presenteert. De ‘SmiPo’s’ reageren op actuele ontwikkelingen waarbij ze de hypocriete houding van politici aan de kaak stellen. Voor de gelegenheid richten zij zich in het bijzonder op onderwerpen waarin de Arabische en de Westerse wereld elkaar raken, met een cross-over tussen beiden als resultaat.


Arabic Smile is samengesteld door TRIK en Ytje. De titel verwijst naar het Arabische karakter voor de T-klank, ook wel 'Arabic Smile' genoemd, gezien de gelijkenis met een lachend gezicht. De tentoonstelling wordt ondersteund door een keur aan bekende Nederlandse politieke cartoonisten waarvan diverse tekeningen aangaande de Arabische Lente te zien zijn.


Na afloop van de opening zullen regelmatig actuele tekeningen aan de presentatie van smilingpoliticians.com worden toegevoegd. De leden van het platform zullen daarnaast zichtbaar aanwezig zijn tijdens de Stripdagen, zowel in Nieuwe Vide als in het centrum van Haarlem.


 18 mei – 17 juni 2012, Opening 17 mei 17.00 – 21.00  

 

 

Adres

Minckelersweg 6, Haarlem