facebook

Cyril Pedrosa - Portugal

Stripwinkel Silvester toont in zijn tentoonstellingsruimte het werk van Cyril Pedrosa behorend bij het uitkomende album 'Portugal'. 


"Cyril Pedrosa is deze eeuw geleidelijk aan de wereld van het stripverhaal binnengedrongen. Een ontluikende serie hier: 'Ring Circus' (met scenarist Chauvel), en een paar mooie losse pogingen daar: 'De Eenzame Harten' (Dupuis), 'Drie Schimmen' (Silvester). Daarna, met 'Autobio' 1 en 2 (Fluide Glacial), ontdekte de lezer een volwaardig auteur, een chroniqueur van zijn eigen contradicties die even geestig zijn als ecologisch incorrect.


De gebruikelijke vorm van de beeldroman (zo'n tweehonderd pagina's in zwart-wit, formaat 12x18), zou het talent van de auteur geen recht gedaan hebben, net zo min als het onderwerp waardoor hij geobsedeerd was. Het Portugal van zijn voorvaderen leeft, net als zijn geheugen, van de door de zon geblakerde kleuren. Cyril Pedrosa toont in dit werk een fraaie beheersing van het spel van licht en schaduw. Zijn vlotte, spontane tekenstijl is verbazingwekkend efficiënt.

Hij gooit zich met zijn gekende rechtlijnigheid in een soort muzikale stoelendans waaraan zijn hele familie deelneemt, en Cyril Pedrosa valt nooit tussen twee stoelen… Integendeel, als je het album dichtslaat weet je als lezer dat de verteller voortaan op twee stoelen zit. Zijn verhaal is uniek en universeel.


Tijdens de zomer van 2008 keerde Cyril terug naar Portugal, naar het huis dat zijn grootvader er bouwde, om te werken aan het laatste stuk van het scenario voor zijn boek. Toen hij na drie maanden terugkeerde naar Frankrijk met een heleboel herinneringen, foto's, tekeningen, video’s en een compleet scenario had hij enkel nog 250 pagina’s uit te tekenen om er een strip van te maken."


(Tekst van Jean Auquier, Belgisch Stripcentrum)

 


Cyril Pedrosa zal in het laatste weekend van mei aanwezig zijn bij de opening van de Portugal-expositie in Stripboekwinkel Silvester te Haarlem. Expositie van 26 mei t/m 19 augustus, meer info: info@silvesterstrips.nl
 

Adres

Kleine Houtstraat 11a, Haarlem