facebook

Expositie Rudolf Valster

Gemeente Haarlem heeft Rudolf Valster in de gelegenheid gesteld om een actuele expositie op te zetten. ‘The Art of Communication’ is een onderdeel van een serie affiches die geïnspireerd zijn door o.a. reclameborden uit het begin van de vorige eeuw. 


Het is een manier van communiceren tussen kunstenaar en kijkers over de hedendaagse thema’s. De serie heeft als onderwerp figuren in burqa’s afgebeeld in verschillende situaties. De burqa is een groot vraagstuk in Nederland het heeft iets geheimzinnigs en afwijkends, in de vorm van reclameaffiches wordt het juist iets dat niet is.


Valster heeft het met opzet over burqa terwijl het in de geschilderde affiches bijna altijd over een figuur in een nikaab gaat. Het was voor Valster te moeilijk om een gezicht helemaal te bedekken en tegelijkertijd hier een onderwerp van te maken. Een zwarte vlek op een schilderij communiceert moeilijk. Door het toestaan van een strookje gezicht met ogen is er meteen contact. Dit geeft in Valster’s ogen meteen de moeilijkheid aan tot contact met burqa dragende mensen op straat. Degene met burqa kan de mensen om haar heen zien en contact maken, terwijl het andersom een stuk moeilijker is.


Valster heeft de serie niet voor niets de kunst van het communiceren genoemd. Het werk is geinspireerd door verschillende reclame-uitingen, van de emaille 'Ritmeester'-reclame voor sigaren (de knipoog), tot aan de schreeuwerige reclame van de Mediamarkt. Maar Valster plaatst de burqa dragende figuren ook soms in andere tijden waarin dit verschijnsel nog onbekend was.


De tentoonstelling zal vrijdag 1 juni om 17:00 worden geopend door Jihad Alariachi van 'De meiden van Halal'.
 

Adres

Gedempte Oude Gracht 45a-47, Haarlem