Winnaar COMIK WEB AWARD 2012 + Expo

2 jun 2012, 0 reacties
facebook
Delen:
Winnaar COMIK WEB AWARD 2012 + Expo

Comik.nl is het platform voor iedereen die strips op het web wil lezen en/of maken. Het Nederlands taalgebied is weliswaar klein maar ook hier worden steeds meer uitstekende webcomics gemaakt. Met de uitreiking van de Comik Web Award willen we dit talent extra aanmoedigen en onder de aandacht brengen. De behoefte spreekt uit vele enthousiaste reacties: superinitiatief, eindelijk erkenning voor Nederlandse comicmakers, ook op het web. 

 

Het web is de nieuwste drager van het beeldverhaal. Daarmee ontstaan nieuwe mogelijkheden voor het beeldverhaal en we staan nog maar aan het begin van deze ontwikkelingen.
Om iets te noemen: de webcomic is de comeback van het vervolgverhaal. Het aanbod is gigantisch, van prachtig artwork en langlopende vervolgverhalen tot grappige dagelijkse cartoons. Lees dagelijks een halfuurtje de nieuwste updates van je favoriete webcomics, dat is heerlijk en verslavend.
Dankzij het grote bereik van het web ontwikkelen zich in het beeldverhaal steeds meer exclusieve niches, alleen door insiders te volgen en op waarde te schatten. Zoek of maak je eigen niche!
Er staan nieuwe auteurs op die voorheen geen platform hadden. Die auteurs zijn niet perse tekenaars maar vaak wel vertellers. Zo ontstaan ijzersterke verhalen waarbij de tekening onmisbaar is, maar wordt gereduceerd tot elementaire vormen. In webcomics zie je dan ook vaak de kunst van steeds verdergaande sublimatie. Er ontstaat een nieuwe symbolentaal, met in haar ultieme vorm het stokpoppetje. Zie de Comik Web Award!

 

De winnaar

De afgelopen maand zijn ruim dertig webcomics genomineerd voor de Comik Web Award. Hieruit hebben we een shortlist samengesteld van achttien nominaties. De jury, een panel van vijftien comicliefhebbers, heeft de winnaar gekozen uit deze shortlist.
Het begrip webcomic hebben we in de ruime zin opgevat, nl. als strips op het web. Dat webcomics nichegevoelig zijn blijkt wel uit de nominaties. Genres, stijlen, thema's lopen sterk uiteen en dat geldt ook voor de voorkeuren van de juryleden. Desondanks is er 1 tekenaar die een ruime meerderheid aanspreekt.

 

Daarmee is Christiaan de Jong met zijn 'Heerlijke stripjes voor bij de koffie' onmiskenbaar winnaar van de Comik Web Award 2012. Het werk is krachtig en inspireert door eenvoud.

Hoge ogen gooien twee tekenaars in het andere uiterste van het spectrum: Bart Nijstadt met het  vervolgverhaal Muggen en That Damn Day van Raoul Deleo. Allebei een zorgvuldig uitgewerkte sfeer van stille bedachtzaamheid en observatie. Ook lof voor Ruud Douma en Wilbert van der Steen die er met Dolly Bellefleur in slagen om in een eigen, vriendelijke stijl de actualiteit aan de orde te stellen. De jury is onder de indruk van de originaliteit en het hoge niveau van alle genomineerden. Zie het juryrapport voor de toelichting.

 

Tijdens Stripdagen Haarlem is er een expositie van het werk van de genomineerden en de winnaar te zien in de Philharmonie.

Meer informatie:  marjan@comik.nl - www.comik.nl

 

 

HET JURYRAPPORT

1e plaats: Heerlijke stripjes voor bij de koffie
Christiaan de Jong creeert een wereld met uiterst basale elementen. Het zijn cartoons, zwart wit, meestal een poppetje met onderschrift. De tekenstijl is simpel, toch lukt het de Jong om met minimale middelen herkenbare typetjes te creeeren op een grappige, eigenzinnige manier. Het is pretentieloze humor die in al zijn eenvoud raak getroffen is. De woordspelingen zijn flauw maar daardoor erg leuk. De onderwerpkeuze en weergave ervan is creatief. De vriendelijke lulligheid, doet typisch Hollands aan, met een verfijnd vals toontje. Het subtiele gebruik van techniek door een bescheiden animatie hier en daar, draagt bij aan de charme van het werk. De hele presentatie is smaakvol, stijlvast en zorgvuldig. Het werk is in al zijn eenvoud zeer inspirerend. de Jong maakt de titel waar, met zijn heerlijke stripjes voor bij de koffie, sfeervol en niet moeilijk doen, maar ongecompliceerd genieten.   

 

2e plaats: Muggen

Bart Nijstadt werkt aan een graphic-novel over zijn geboortestad Meppel en op zijn blog publiceert hij zijn vorderingen. Alles is in zwart-wit. Er is weinig tekst waardoor het een heel langzaam verhaal wordt met ruimte voor contemplatie. Er hangt een droeve, en morbide sfeer in een beklemmende omgeving. Op de blog staan losse fragmenten die op zich al een plezier zijn om te lezen omdat Nijstadt een groot talent heeft voor de nuance van het moment, bijvoorbeeld de blik van iemand die zich betrapt voelt. De pagina's worden afgewisseld door andere zaken, zoals een foto van mensen in merkwaardige outfits. Wat later maakt één van die figuren deel uit van de strip. Dit element van meelezen en tegelijk the-making-of volgen, voegt een dimensie toe die het verhaal extra de moeite waard maakt. Bovenal is het tekenwerk buitengewoon mooi, een goede vertelling met veel gevoel voor detail. 

 

3e plaats: That Damn Day  

Binnen een zwart kader tekent Raoul Deleo gedetailleerde portretten met menselijke dierenkoppen, en eronder in keurige tekst een grappige karakteristiek. Het zorgvuldige en gedetailleerde tekenwerk trekt je aandacht en steeds meer details vallen op. De grappige vondsten in de tekeningen en de wisselwerking met de tekst zijn intrigerend. Een contemplatieve portrettengallerij waar een grote rust van uit gaat. Een waar genoegen om te bekijken en een welkome afwisseling naast het gebruikelijke snel getekende werk.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog

Reageren

Naam
Email
Reactie