Comic House Debuutprijs 2012

31 mei 2012, 0 reacties
facebook
Delen:
Comic House Debuutprijs 2012

Tijdens de Opening van Stripdagen Haarlem is vanavond de prijs uitgereikt aan de tekenaar van het beste Nederlandstalige stripdebuut van de afgelopen twee jaar. De jury heeft met meerderheid van stemmen beslist dat de Comic House Debuutprijs 2012 is gegaan naar Tim Enthoven voor zijn boek 'Binnenskamers', vorig jaar verschenen bij Uitgeverij Bries in Antwerpen en De Harmonie. Deze debuutprijs is gedoteerd met een bedrag van 1.000 euro en is samen met de oorkonde vanavond uitgereikt aan Tim Enthoven door vorig Debuutprijswinnaar Martijn van Santen. 

 

Naast Tim Enthoven als winnaar wil de jury graag twee debutanten een eervolle vermelding geven, namelijk: Charlotte Dumortier voor het boek 'Murphy's Miserable Space Adventures', verschenen bij Uitgeverij Oogachtend, en Frodo De Decker  voor 'Otto 1: Blijven Roeien!', verschenen bij Uitgeverij Syndikaat.

 

Juryrapport

"Een mooi, rustig verteld verhaal, waarin isolatie, angst, frustratie en andere belevingen van de hoofdpersoon op een heel eigen wijze in beeld zijn gebracht. De manier waarop ritme, timing, kaders en pagina's worden ingezet om per scène het gewenste gevoel over te brengen, is lovenswaardig. Daarnaast is Tim Enthoven een heel goede tekenaar, die met esthetisch lijnwerk zijn karakters raak en geloofwaardig neerzet, en is de vormgeving van het hele boek zeer mooi en verzorgd."

 

Sam Peeters 

"Een adembenemend boek waarin Tim Enthoven literatuur en kunst op een bijzondere, eigen wijze samenbrengt. De pagina-indeling is heel speciaal, evenals de handgeschreven teksten die zowel in het tekenwerk als ernaast zijn gezet.
In het verhaal komt de vervreemding heel sterk naar voren, soms benauwend pijnlijk, maar dan ook weer kinderlijk goeiig. Uit de autobiografische delen komt duidelijk naar voren dat hij als kind wars was van dingen moeten doen. Zijn functioneren komt dan ook krampachtig over. Hij zet het afgezonderde leven sterk neer als contrast met het contact moeten maken met de wereld. Aan de ene kant wil hij controle houden over zichzelf, maar hij dwingt zichzelf ook keuzes te maken. Door zich schuil te houden in zijn afgeschermde kamertje probeert hij de buitenwereld van zich af te houden."

 

Dithmarine van Rongen 

"Ik maakte voor het eerst kennis met Binnenskamers tijdens de Dutch Design Week te Eindhoven. Ik was volkomen verrast om tussen alle praktische en bijzonder items daar een beeldroman te zien. Niet alleen ik maar ook alle mensen die daar rondliepen waren zeer onder de indruk. Cum laude geslaagd met een beeldverhaal: alleen daarom al is 'Binnenskamers' een terechte winnaar."
Jeanet Scheepers

"Binnenskamers" is een droomdebuut, waarin de maker een volledig eigen handschrift, beeldtaal en vertelkunst tentoonspreid. Het verhaal wordt lekker 'open' gelaten, in een mooi contrast met de nauwkeurige tekenstijl. Enthoven laat zowel de ruimte als de pagina-indeling mee-acteren, en weet op die manier de lezer volledig mee te nemen in de beklemmende belevingswereld van een hoofdpersoon. Naast een meesterlijke beheersing van de beeldtaal blijkt hij ook nog eens een goed oor te hebben voor geloofwaardige mono- en dialogen. Een aanwinst voor de stripwereld.”

 

Martijn van Santen

"Een indrukwekkende beeldroman waarin de strak gestileerde tekeningen je vanaf het begin in de stroeve werkelijkheid van Tim trekken. De maker geeft alleen het hoognodige weer, heeft echt de essentie van de elementen van het beeldverhaal ingezet wat een bijzondere prestatie is. Het inzicht in de beweegredenen van 'Tim' wordt door deze weloverwogen beeldtaal van Tim Enthoven vergroot. De gestileerd realistische lijnvoering, ritme, herhaling, compositie, het in- en uitzoomen, contrast, handschriftelijke typografie, dialoog en scenario versterken in hun samenspel het kijkje in de bovenkamer van Tim. De lezer beleeft daardoor van dichtbij, als meereizende camera die door muren heen kan kijken, een periode uit zijn geïsoleerde leven binnenskamers; geregeerd door angsten, bezworen door rituelen. Buitenskamers kan hij alleen onder eigen voorwaarden even door zijn muren breken. Een beeldroman die je bijblijft, nieuwsgierig maakt naar toekomstig werk en daarom debuutprijswaardig."

 

Aimée Terburg

"Prachtige beeldroman met een ogenschijnlijk simpele verhaallijn waar je door het ritme van de beelden helemaal ingezogen wordt."

 

Samenstelling jury
Sam Peeters (stripauteur en docent Minerva Academie en academie ArtEZ  ) Dithmarine van Rongen (bestuurslid Stichting Beeldverhaal Nederland) Jeanet Scheepers (eigenaar stripwinkel Het Beeldverhaal) Aimée Terburg (beeldend kunstenaar, striprecensent en docent academie ArtEZ Zwolle) , Martijn van Santen (winnaar VPRO Debuutprijs 2010,stripauteur en uitgever),  Sonja Wessels (agency producer Comic House) De jury stond onder leiding van Joost Pollmann (stripjournalist Volkskrant en creatief directeur Stripdagen Haarlem). Met dank aan David Steenhuyse van De Stripspeciaalzaak ende uitgevers die aan de juryleden de boeken ter beoordeling beschikbaar hebben gesteld. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze blog

Reageren

Naam
Email
Reactie